Akany, het nest van de hoop

Wat doet Akany?

Akany Fanantenana of Centrum van de Hoop ligt op een boogscheut van Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar, te midden van de rijstvelden. In Morarana, het dorp waar het centrum gelegen is, reikt de vzw mits scholing een duurzame oplossing aan de gezinnen uit de sloppenwijken aan.

Akany biedt gratis kwaliteitsonderwijs aan de armsten der armen.

Door de kinderen uit de sloppenwijken de mogelijkheid te bieden om naar school te gaan, waarden te leren en een diploma te behalen, vergroten we hun kans om later een eerlijk betaalde job te vinden.

Dat stelt hen dan op hun beurt in staat om zelfstandig hun gezin te onderhouden en hun kinderen later te laten opgroeien in een stabielere omgeving.

Akany spitst zich toe op 3 hoofdpijlers:

Uitgedrukt in cijfers…

gezinnen worden ondersteund en opgevolgd

kinderen krijgen eerste hulp (rijstrantsoenen, kleding,...)

leerlingen volgen kwaliteitsonderwijs op onze school

warme maaltijden per jaar, goed voor één maaltijd per dag voor elke leerling

Onze doelstelling:

Het hoofddoel van onze vzw is hulp overbodig maken

Wij geloven dat we dit kunnen bereiken via onze drie pijlers (scholing – huisvesting – noodhulp). Onderwijs is onontbeerlijk in de weg naar een onafhankelijk leven. Daarnaast geloven we dat wij de kinderen en hun families kunnen begeleiden in hun weg naar onafhankelijkheid.

Ons project is gebaseerd op volgende waarden:

  • Recht op onderwijs
  • Verantwoordelijkheid
  • Duurzaamheid
  • Eerlijkheid

Alle leden van de vzw’s zijn het er roerend over eens dat deze 4 kerngedachten onontbeerlijk zijn en onverbrekelijk met elkaar verbonden blijven voor het succesvol uitbouwen van nieuwe ontwikkelingen en voor het realiseren van onze doelstellingen.

Enkele succesverhalen:

“Ik heb mijn eigen droomhuisje kunnen kopen”

Thérèse was één van de eerste bewoners van de sociale woningen bij Akany. Ze heeft er voldoende kunnen sparen om nu een huisje aan de rand van de stad te kunnen kopen. Haar huis ligt aan een bron, waardoor ze gewoon water in haar tuin kan nemen en ze haar eigen groenten kan kweken. Haar twee kinderen, beide leerlingen van onze school hebben nu ook een verzekerde toekomst. Haar dochter Harisoa heeft intussen een eerlijk betaalde job gevonden in een prominent hotel, waar ze aan de receptie werkt. Haar zoon werkt in een garage.

Het verhaal van Thérèse is een prachtig voorbeeld van het feit dat met de juiste ondersteuning en voldoende wilskracht de vicieuze cirkel van extreme armoede kan doorbroken worden.

therese03

Huis van Thérèse en haar gezin

therese02

Tuin aan de waterbron

therese01

Zicht vanuit haar tuin op de stad

Thérèse

Moeder van 2

“Mijn operatie gooide de wereld voor me open”

Lahatra is een jongentje dat we al van heel kleins af opvolgen. Hij trok onze aandacht 10 jaar geleden toen zijn zus met hem op haar rug ronddroeg en we niet naast zijn hazenlipje konden kijken. Het gezin had geen geld voor een operatie, Lahatra zou er dus maar mee moeten leren leven.

Met Akany hebben we zijn operatie betaald. Lahatra en zijn zussen gaan in het centrum naar school en behalen goede resultaten. Hij woont samen met zijn gezin in één van de wooneenheden van Akany II. Zijn ouders zijn betrokken bij hun opgroeiende kinderen. Het gezin doet het prima.

Lahatra voor zijn operatie

Lahatra voor zijn operatie

Lahatra en zijn familie

Lahatra en zijn familie

Lahatra

11 jaar

Akany - Kinderen voor Kinderen vzw   -   Deugenietstraat 5, 3150 Tildonk, België   -   +32 (0) 16 61 85 85   -   akanyvzw@gmail.com

Deze post is ook beschikbaar in: Frans