Ontstaan

“Ik weet niet hoe oud ik ben.”

Ik ben Jelle en kom uit Madagaskar. In 1989 kwam ik bij mijn adoptieouders in België aan. Ik was toen waarschijnlijk 4 jaar oud. Mijn echte leeftijd blijft een raadsel omdat ik een straatkind was waarvan de ouders onvindbaar waren.

Voor mijn eerste communie vroeg ik geen cadeautjes voor mezelf, maar vroeg er voor mijn vriendjes die achterbleven in Madagaskar.

Hierop kwam een stortvloed van positieve reacties. Er kwamen heel veel cadeautjes, speelgoed, knuffels, kleren, medicamenten.
Veel te veel om gewoon op te sturen. Daarom werd snel beslist een ganse container op te sturen.

En gelijk ontstond de vzw Werkgroep Kinderen voor Kinderen “KVK”.

Het vervolg:

Team van leerkrachten, sociale assistenten, keukenploeg en oprichters

Intussen is de Werkgroep Kinderen voor Kinderen al bijna 20 jaar actief in Madagaskar. Ter plaatse werd een werkvereniging naar Madagaskisch recht opgericht. “Association Enfants de L’espoir de Madagascar” (AEEM). Hierin zijn enkel lokale mensen actief.

KVK en AEEM zijn juridisch met mekaar verbonden en zetten zich samen in voor de minstbedeelden rond de hoofdstad Antananarivo. De aandacht gaat hierbij voornamelijk uit naar hulpbehoevende kinderen. Met duurzame hulpprojecten, die de nadruk leggen op zelfredzaamheid via vorming en opleiding, wordt aan deze kinderen een toekomst geboden.

Daar waar bij de start van onze kinderen-steunende activiteiten onlosmakelijk verbonden waren met onze gehele werking, is dit de laatste jaren sterk veranderd en uitgebreid naar steun aan de volledige omgeving van de kinderen. Vandaar ook onze nieuwe rode draad “Voor mensen door mensen”. In 2004 werd daarom ook beslist om de werk- en roepnaam van onze organisatie te wijzigen in “Akany”.

Het Malagache woord “Akany” heeft 2 betekenissen “hoop” en “nest”. Twee woorden die perfect beschrijven waar Akany voor wil staan.

Voor & door Rosa…

 

Akany Fanantenana werd gesticht door Rosa Lipkens en Dominque Gilles. In 2013 hebben we spijtig genoeg en veel te vroeg afscheid moeten nemen van Rosa. Rosa bezocht twee maal per jaar samen met Dominique het centrum en stelde tijdens die bezoeken alles in het werk om alle regelingen te treffen, het project in goede banen te leiden en iedereen een warm hart toe te dragen. Voor Rosa zetten wij haar levenswerk voort.

[rev_slider Rosa]

Akany - Kinderen voor Kinderen vzw   -   Deugenietstraat 5, 3150 Tildonk, België   -   +32 (0) 16 61 85 85   -   akanyvzw@gmail.com