Nieuwsberichten

Ontdek wat er leeft bij Akany en in Madagaskar

Pest in Madagaskar Oktober 2017

Een uitbraak van de pest heeft sinds augustus aan 94 mensen het leven gekost in Madagaskar. In totaal stelde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 1.100 gevallen vast. De organisatie verscheepte 1,3 miljoen dosissen antibiotica naar het Afrikaanse eiland om de epidemie in te dijken, maar vreest dat er nog mensen ziek zullen worden.

Bezoek

Eind september reisde Sophie met haar broer, Jonas, en partner, Frederic naar Madagaskar.
Het doel van de reis was dit keer tweeledig. Enerzijds heeft Jonas, na zijn reis van afgelopen mei, beslist om voor onbepaalde tijd in zijn geboorteland te gaan wonen. Zodoende gingen Sophie & co mee om Jonas te installeren. Anderzijds had de reis zijn gebruikelijke insteek: opvolging van het project.
De reis werd er eentje met hoogtes en laagtes. Hartverwarmend om te zien hoe een heel aantal van onze afgestudeerde kinderen zeer snel hun weg naar de arbeidsmarkt vonden of zelf bv. een kapsalon openden. Hartbrekend om vast te stellen dat een aantal van onze prille tieners op 15 jarige leeftijd plots de verantwoordelijkheid van een baby’tje moeten dragen, terwijl de papa’s in kwestie met de noorderzon verdwenen zijn.
Het volledige reisverslag is binnenkort hier terug te vinden.

Akany op tv in 1000 zonnen en garnalen

In mei 2015 reisde Dominique samen met zijn partner Veerle en zijn zoon Jonas naar Madagaskar om daar de stand van zaken te gaan bekijken. Ze bezochte de school en de families van de kinderen van het Centrum. Bovendien huldigden ze enkele huisjes in die werden gebouwd door Akany om de mensen die het zwaarst getroffen waren door de Cycloon Chedza in februari, opnieuw een dak boven hun hoofd te bieden. Op deze trip werden ze gevolgd door één, die later een reportage maakten over Akany. Herbekijk ze in dit nieuwsbericht.

Update van de gevolgen van Cycloon Chedza

In januari en februari 2015 is Madagaskar geteisterd door zware stormen, veroorzaakt door Cycloon Chedza, met overstromingen en heel veel schade tot gevolg. Daar waar het zuiden van “Het Grote Eiland” kreunde onder droogte, kreeg het noorden het hard te verduren door de zware regens.
Ook in en om Antananarivo, de hoofdstad van Madagaskar en niet ver van Akany gelegen, is de schade enorm. Er vielen al tientallen doden door verdrinking. In enkele uren tijd was heel de stad ondergelopen. De toestand in Antananarivo is kritiek.
Op 9 maart, was de weersvoorspelling opnieuw slechter en werd de bevolking die in de vlaktes naast de rivieren Ikopa, Sisaony et Mamba woont, opgeroepen om zeer alert te zijn bij het stijgen van het water.
Ook nu was er een nieuwe storm die richting de westkust ging. In totaal zijn er op het eiland al zo’n 80.000 daklozen en nog veel meer mensen die tijdelijk hun huis hebben moeten verlaten.

Enorme ravage door Cycloon Chedza

Madagaskar, en vooral de regio rond de hoofdstad Antananarivo, werd eind januari getroffen door orkaan Chedza. Nadat de orkaan het eiland verlaten had, kwamen de eerste berichten binnen van dodelijke slachtoffers. Maar vooral van de enorme ravage die de cycloon heeft aangericht is immens. Men spreekt van 14 doden in en rond de hoofdstad en meer dan 24,000 mensen werden dakloos.

De meeste huisjes van de armsten der armen zijn opgetrokken uit rode aarde. Ze zijn helemaal niet bestand tegen een dergelijk geweld. Maar zelfs gemetste constructies begaven onder de rukwinden. Ook de gemetste toiletten op ons 2de centrum moesten er aan geloven.

Het duurde weken eer de meeste plaatsten rond Antananarivo weer bereikbaar waren. En zelfs vandaag zijn er nog heel wat gezinnen die niet terug naar hun huis kunnen. Als het huis er nog staat ten minste. Een heel aantal huizen op van de gezinnen van onze kinderen staan op instorten. Bijna geen enkel strooien dak is nog waterdicht. Deze families hebben zo al niets en zijn nu gewoon alles kwijt. Zelfs het dak boven hun hoofd. Ons centrum Akany en onze medewerkers helpen waar ze kunnen: met herstellen, het uitdelen van kleding en van hulpgoederen. We proberen zo goed als we kunnen de mensen op te vangen die naar het Centrum willen komen. We zijn ook bezig met een oplijsting te maken van het aantal getroffen gezinnen. En we maken een raming van de dringendste herstellingen.

Container aangekomen in januari 2015

Na enig oponthoud bij de douane is de container in januari 2015 dan toch toegekomen bij Akany in Madagaskar. Met deze berg hulpgoederen konden Clarise en haar team aan de slag. Uren en uren uitladen en sorteren. Het is zwaar werk, maar resulteert uiteindelijk toch in vreugde. Met de inhoud van deze container proberen ze bij Akany een jaar toe te komen.

Container met hulpgoederen opgestuurd in december

Begin december 2014 werd de opslagruimte te klein voor alle hulpgoederen. Hoog tijd dus om een container met spullen op te sturen naar Madagaskar. Een team vrijwilligers sorteerde alle spullen uit op bruikbaarheid. Nadien sloegen 8 sterke mannen en vrouwen de handen in mekaar om de container te vullen.

Afscheid van Rosa krijgt plaats in het Madagaskische journaal

Tijdens het bezoek van Dominique en Sophie in mei van dit jaar, werd er voor Rosa een afscheidsviering georganiseerd op Akany in Madagaskar. Een deeltje van Rosa’s assen kregen ook in Madagaskar een laatste rustplaats. De Malagache staatsomroep is komen filmen tijdens Rosa’s begrafenis op Akany. En heeft de reportage naderhand op het journaal uitgezonden.

Hacked By GeNErAL

In mei 2014 reisden Dominique en Sophie naar Madagaskar om het verloop en de ontwikkelingen van het project ter plaatse op te volgen.
Het werd een emotionele reis, aangezien het de eerste trip naar Madagaskar was, sinds het overlijden van Rosa. Desondanks was het een erg productief bezoek. Ontdek hier het relaas van deze bewogen trip.

Reisverslag 2013

In 2013 reisden Hanne Clijsters en An Plessers, 2 industriële ingenieurs naar Madagaskar om er hun stage te doen op Akany.
Zij bouwden een waterput, waardoor Akany II voorzien werd van stromend water en een nieuwe sanitaire blok.
Ontdek de avonturen en verwezenlijkingen van Hanne Clijsters en An Plessers.

Een knalprestatie!

Dat is het minste wat je kan zeggen van de prestatie van Jef van de Putte op de Dodentocht van 100 km in augustus 2014. De dodentocht zit er intussen op. Een memorabele editie, met een record aantal deelnemers en een record aantal opgevers. Van de 11.861 starters zouden er bijna 5.000 de eindstreep niet halen.

Maar Jef van bijna 75 haalde de eindstreep en wel in een schitterende tijd ondanks de moeilijke klimatologische omstandigheden. Wind, striemende regenvlagen, beslijkte en modderige wegen, maakten de tocht tot een ware hel. In 18u 38′ maalde Jef de 100 km af. Met een gemiddelde snelheid van bijna 5,5 km/u: eten, sanitaire stops, schuilmomenten en controleposten inbegrepen.
 Een echte knalprestatie!

Jef Vandeputte stapt voor Akany

Op vrijdag 8 augustus 2014 neemt Jef Vandeputte, 74 jaar, deel aan de Dodentocht. De 100 km Dodentocht is een niet-competitieve wandeling met de uitdaging om 100 km te wandelen (of te joggen) in minimum 10 uur en maximum 24 uur.

Jef zoekt voor deze deelname sponsors en schenkt zijn voltallige opbrengst aan Akany. Sympathisanten kunnen hem een hart onder de riem steken door hem een bedrag per afgelegde kilometer te sponsoren.

Wij wensen Jef ontzettend veel succes en hopen uiteraard dat hij de 100 kilometer tot een goed einde brengt.

Jef Vandeputte stapt Dodentocht voor Akany

Op vrijdag 8 augustus 2014 neemt Jef Vandeputte, 74 jaar, deel aan de Dodentocht. De 100 km Dodentocht is een niet-competitieve wandeling met de uitdaging om 100 km te wandelen (of te joggen) in minimum 10 uur en maximum 24 uur. Jef zoekt voor deze deelname sponsors...

Madagaskar heeft een nieuwe president: Rajaonarimampianina

De Terrasoverkapping nieuwe president van Madagaskar is Hery Martial Rakotoarimanana Rajaonarimampianina. Media noemen hem president Rajaonarimampianina. Vandaag werd bekendgemaakt dat hij met 53,5 procent van de stemmen de presidentsverkiezingen in december heeft...

Madagaskar kreunt onder enorme sprinkhanenplaag

Het Afrikaanse eiland Madagaskar is in de ban van een enorme sprinkhanenplaag. Door de vraatzuchtige insecten dreigen volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties zelfs voedseltekorten. Het is de ergste plaag sinds 1950, aldus de FAO. Toen bleven de beestjes liefst zeventien jaar voor problemen zorgen op Madagaskar. “Op dit moment wordt ongeveer de helft van het land geteisterd door sprinkhanen. Iedere zwerm bestaat uit miljarden plantenverslindende insecten”, zegt de FAO.Oogsten.

Akany - Kinderen voor Kinderen vzw   -   Deugenietstraat 5, 3150 Tildonk, België   -   +32 (0) 16 61 85 85   -   akanyvzw@gmail.com